Сира пальмова олія напіврідка і червона. Вона містить ненасичені і насичені жирні кислоти. Останніх у пальмовій олії більше, ніж у салі. У пальмовій олії, яку ще не поділили на тверду і тривалого зберігання та рідку фракції і не рафінували, багато про-вітаміну А, лікопену, трьох форм вітаміну Е і фітостеролів.
Водночас переважно ми стикаємося вже із рафінованими та розділеними фракціями пальмової олії чи навіть маргаринами на основі пальмового олеїну.
У ЧОМУ ШКОДА ПАЛЬМОВОЇ ОЛІЇ
- Дві третини пальмової олії, що виробляється у світі, стає продуктами харчування. Пальмова олія, її фракції чи маргарини на її основі входять передусім до складу дешевих солодощів, низькоякісних сирів, а також недешевих шоколадних кремів. Солодощі шкідливі високим глікемічним індексом, високим вмістом жирів, та відсутністю необхідних нам нутрієнтів і клітковини. Маргарини із пальмовою олією шкідливі, бо в маргаринах є транс-жири. Тому краще обирати якісний чорний шоколад, ягоди чи готувати домашні солодощі.
- У пальмової олії висока точка димлення і дуже низький вміст альфа-ліноленової кислоти, тобто вона може прогріватися і при цьому не чорніти і майже не утворювати транс-жирів. Тому пальмовий олеїн чи купажі олій на основі пальмової використовують для приготування страв у фритюрі. І проблема передусім не в пальмовій олії як такій, а в глибокому смаженні, багаторазовому прогріванні, та великій частці жирів у раціоні із картоплею фрі й донатами. На якій би олії чи маслі не робили фритюр, ця опція — нездорова.
ЯК ПАЛЬМОВА ОЛІЯ ВПЛИВАЄ НА СЕРЦЕВО-СУДИННІ ЗАХВОРЮВАННЯ
Пальмова олія не “закупорює судини, бо має високу температуру плавлення”. Всі жири, що потрапляють в наше тіло, піддаються розщепленню ферментами, і переносяться в тілі в складі жиробілкових комплексів — ліпопротеїнів. Від температури чи точки плавлення їхній стан не залежить. Ризик атеросклерозу — “закупорювання судин” — залежить не лише від раціону, а й від рівня фізичної активності, наявності вісцерального жиру, генетики та куріння.
Водночас пальмова олія може збільшувати ризик серцево-судинних захворювань, оскільки в ній багато насичених жирних кислот: міристилової і пальмітинової. Чим більше ми їх споживаємо – то більша шкода. Насичені жири (з пальмової чи кокової олії, вершкового масла, молока, сала) мають складати до 10% від усіх спожитих жирів.
Критичною для здоров’я серця і судин є насичені жирні кислоти, що містяться у пальмовій олії. Вони містяться також у молочній продукції і м’ясі.
Для здоров’я серця і судин шкідливо також смажити на соняшниковій олії, їсти багато арахісу, транс-жирів, надто солоної їжі, вживати алкоголь і мати надмірну вагу.
Їжте якомога менш процесовану їжу, про яку ви точно знаєте, як та з чого вона зроблена, та уникайте смаження і надлишку будь-яких жирів в раціоні.
ЧЕРВОНА ПАЛЬМОВА ОЛІЯ
За умови помірного споживання червона нерафінована пальмова олія певною мірою корисна. Вона подекуди вважається нутрицевтиком, тобто функціональною їжею, яка гасить оксидативний стрес, нормалізує рівень холестеролу та може зменшувати ризик розвитку раку.
Водночас з червоною пальмовою олією ми практично не стикаємося. При рафінації і фракціонуванні олії перелічені корисні сполуки втрачаються і виникають шкідливі сполуки.
Відсутні докази канцерогенності сирої пальмової олії. В дослідженнях мова йде про те, що в пальмовій олії багато пальмітинової жирної кислоти, а її надлишок може викликати рак. Пальмітинової жирної кислоти міститься значно більше у вершковому маслі, ніж в пальмовій олії.
Тривале споживання продуктів із великим вмістом жирів, зокрема фритюр на пальмовій олії чи морозиво на вершковому маслі, шкодять здоров’ю.
В процесі рафінування пальмової олії, ії очищення і фракціонування за температури 200 градусів і вище, в ній виникають сполуки із канцерогенною дією, які шкідливі також для чоловічої фертильності та здоров’я нирок.
Наразі пальмову олію не забороняють, але встановлені межі вмісту шкідливих сполук у продуктах харчування.
КІЛЬКА ПОРАД ДЛЯ ЗБЕРЕЖЕННЯ ЗДОРОВ’Я:
- Замість солодощів обирайте фрукти чи якісний чорний шоколад
- Не їжте смажені у фритюрі страви, і якомога менше смажте.
- Заправляйте салати олією чи йогуртом та гірчицею
- Відмовтеся від куріння та не зловживайте алкоголем
- Робіть “морозиво” з бананів, тахіні (кунжутної пасти), какао та фруктів
- Слідкуйте за своїм раціоном, споживайте достатньо овочів, фруктів, надавайте перевагу цільнозерновим продуктам, вживайте менше солі та цукру.