Рак підшлункової залози

Рак підшлункової залози — рідкісне та досить підступне захворювання, пов’язане з ростом атипових клітин в органі з подальшим формуванням пухлини. Найчастіше новоутворення розвивається швидко, діагностувати його на ранніх етапах складно.

Фактори ризику розвитку раку підшлункової залози:

  • тютюнопаління;
  • ожиріння;
  • хронічний панкреатит;
  • інфікування Helicobacter pilory;
  • харчування (вживання олії, сурогатних жирів, червоного м’яса, оброблених продуктів, зловживання алкоголем підвищують ризик розвитку раку підшлункової залози);
  • 5-10% всіх випадків раку підшлункової залози пов’язані з генетичними пошкодженнями;
  • цукровий діабет.

Симптоми, що дозволяють запідозрити наявність раку підшлункової залози:

  • утруднення проходження їжі (дисфагія). На початку хвороби виникає утруднення проходження твердої їжі. В подальшому дисфагія наростає, і настає період коли насилу проходить навіть рідка їжа. Деякі пацієнти відзначають, що періодично настає полегшення проходження їжі. Це пов’язано з некрозом пухлинної тканини, таке полегшення носить тимчасовий характер і може призвести до втрати часу до звернення за медичною допомогою;
  • біль у верхніх відділах живота;
  • діарея;
  • жовтяниця;
  • закрепи;
  • нудота, блювота;
  • стомлюваність, занепад сил.

Якщо Вас турбує один або декілька з перерахованих вище симптомів, Вам необхідно звернутися до свого лікаря для подальшого дообстеження.

Телефон для запису 0800-218-424

Як запобігти рак підшлункової залози?

Перш за все варто усунути фактори ризику:

  • відмова від шкідливих звичок;
  • дотримання принципів раціонального харчування;
  • збереження нормальної ваги тіла.

Також профілактика раку підшлункової залози полягає в дотриманні активного способу життя, вживанні оптимальної кількості свіжих овочів і фруктів, цільнозернових каш. А ось кількість переробленого червоного м’яса в раціоні слід скоротити.