Рак підшлункової залози — рідкісне та досить підступне захворювання, пов’язане з ростом атипових клітин в органі з подальшим формуванням пухлини. Найчастіше новоутворення розвивається швидко, діагностувати його на ранніх етапах складно.
Фактори ризику розвитку раку підшлункової залози:
- тютюнопаління;
- ожиріння;
- хронічний панкреатит;
- інфікування Helicobacter pilory;
- харчування (вживання олії, сурогатних жирів, червоного м’яса, оброблених продуктів, зловживання алкоголем підвищують ризик розвитку раку підшлункової залози);
- 5-10% всіх випадків раку підшлункової залози пов’язані з генетичними пошкодженнями;
- цукровий діабет.
Симптоми, що дозволяють запідозрити наявність раку підшлункової залози:
- утруднення проходження їжі (дисфагія). На початку хвороби виникає утруднення проходження твердої їжі. В подальшому дисфагія наростає, і настає період коли насилу проходить навіть рідка їжа. Деякі пацієнти відзначають, що періодично настає полегшення проходження їжі. Це пов’язано з некрозом пухлинної тканини, таке полегшення носить тимчасовий характер і може призвести до втрати часу до звернення за медичною допомогою;
- біль у верхніх відділах живота;
- діарея;
- жовтяниця;
- закрепи;
- нудота, блювота;
- стомлюваність, занепад сил.
Якщо Вас турбує один або декілька з перерахованих вище симптомів, Вам необхідно звернутися до свого лікаря для подальшого дообстеження.
Телефон для запису 0800-218-424
Як запобігти рак підшлункової залози?
Перш за все варто усунути фактори ризику:
- відмова від шкідливих звичок;
- дотримання принципів раціонального харчування;
- збереження нормальної ваги тіла.
Також профілактика раку підшлункової залози полягає в дотриманні активного способу життя, вживанні оптимальної кількості свіжих овочів і фруктів, цільнозернових каш. А ось кількість переробленого червоного м’яса в раціоні слід скоротити.