АЛКОГОЛЬ: ЩО ВІДБУВАЄТЬСЯ З МОЗКОМ ТА ТІЛОМ

Коли до організму потрапляє алкоголь, він відчайдушно намагається його вивести.
Страждає печінка, а мозку стає складніше передавати імпульси від нейронів до м’язів.
Що відбувається з організмом після того, як ми вливаємо в нього хмільний напій, та як мінімізувати шкідливий вплив алкоголю.
На думку відомого британського психіатра та нейрофармаколога Девіда Натта, алкоголь – це найшкідливіша речовина з усіх, що вживає людина.
Якщо врахувати шкоду для самої людини та для оточуючих, він є найшкідливішим наркотиком, що несе більше зла, ніж героїн, кокаїн, марихуана та метамфетамін.
Адже популярність алкоголю в суспільстві вища, ніж у будь-якої іншої наркотичної речовини.
ЯК АЛКОГОЛЬ ВПЛИВАЄ НА ТІЛО
Приблизно 20% випитого алкоголю поглинається шлунком, решта ж 80% вирушає до тонкої кишки.
Що вищою є концентрація алкоголю в напої, то швидше він засвоюється, і настає сп’яніння.
Алкоголь вирує у кровотоці, тоді як наш організм намагається його вивести.
Понад 10% алкоголю виводиться нирками та легенями, через сечу та дихання. Саме тому алкотестери дозволяють виявити, чи пила людина.
Найбільший удар приймає на себе печінка. Саме тому вона є органом, якому алкоголь завдає найбільше шкоди.
ЯКОЇ САМЕ ШКОДИ ПЕЧІНЦІ ЗАВДАЄ АЛКОГОЛЬ
Під дією алкоголю печінка зазнає окислювального або оксидативного стресу.
У результаті хімічних реакцій, що супроводжують виведення алкоголю, можуть страждати її клітини.
Печінка намагатиметься сама себе вилікувати, і через це може початися запалення або рубцювання.
Алкоголь здатен завдати шкоди кишківнику. Через це кишкові бактерії можуть потрапляти до печінки, викликаючи запалення.
Коли кількість алкоголю, що надходить до організму, перевищує кількість, яка ним виводиться, настає алкогольний ефект.
ЯК АЛКОГОЛЬ ДІЄ НА МОЗОК
Вплив алкоголю на мозок полягає в тім, що він змінює рівень нейромедіаторів – речовин, що передають імпульс від нейронів до м’язової тканини.
Звідси й ознаки сп’яніння – “неслухняні” частини тіла; язик, що заплітається та втрата пам’яті.
Люди, котрі часто вживають спиртні напої, починають мати проблеми з координацією, балансом та здоровим глуздом.
Нейромедіатори відповідають за обробку зовнішніх подразників, емоцій, поведінку людини. Вони можуть або збуджувати електричну активність у мозку, або гальмувати її.
Одним із найважливіших гальмівних нейромедиаторів є гамма-аміномасляна кислота. Алкоголь підсилює її ефект, внаслідок чого мовлення та рухи п’яної людини стають уповільненими.
ЯК МІНІМІЗУВАТИ ШКОДУ ВІД АЛКОГОЛЮ
1. Пити багато води, адже алкоголь виводить рідину з організму. В ідеалі, якщо людина збирається вживати алкоголь, їй треба перед цим випити на 1-2 літри води більше, ніж зазвичай.
2. Їсти. Повний шлунок уповільнює засвоєння алкоголю, даючи організмові час на те, щоби поступово його виводити.
3. Не налягати на жирну їжу. Жири дійсно створюють захисну плівку, що перешкоджає всмоктуванню алкоголю шлунком. Проте надмірна кількість жирної їжі радше нашкодить, ніж принесе користь.
4. Уникати газованих напоїв. Вуглекислий газ, що в них міститься, прискорює засвоєння алкоголю.
5. Тримати “темп” – один міцний напій на годину. Якщо метою є просто підтримати компанію, а не налигатися, це буде оптимальним варіантом. Якщо дотримуватися цього правила, організму виставить часу на те, щоби виводити алкоголь.