ЯК ПРАВИЛЬНО ВИЙТИ З ПОСТУ

Великий піст цього року тривав з 2 березня по 18 квітня. Протягом цього періоду ви харчувались, дотримуючись певних правил, тож, обмін речовин в організмі змінився. За час посту людина відвикає від білкової їжі тваринного походження; організм перестає виробляти ферменти, які відповідають за розщеплення м’яса, яєць і молочних продуктів. Якщо після посту людина одразу почне їсти м’ясні страви, то її організму просто нічим буде їх переробляти.
Після закінчення посту важливо поступово повертатись до звичного раціону харчування, щоб не завдати організму стресу та не нанести шкоду здоров’ю. Вихід з посту повинен тривати 1-2 тижні.

Поради, як виходити з посту:

– поступово вводьте у свій раціон харчування звичні страви (не перевантажуйте організм);
– перед прийомом їжі випийте 2 склянки теплої види, що зменшить відчуття голоду та попередить переїдання;
– поступово вводьте в раціон яйця та молоко; кисломолочні продукти (сир, кефір, йогурт) допоможуть організму повернутись до звичного раціону;
– починайте поступово вживати м’ясо (краще – індичку, кролика, курку, яловичину). М’ясо треба споживати у відвареному чи тушкованому вигляді (у жодному разі не вживати смажене);
– споживайте більше фруктів, овочів і зелені, що сприятиме засвоєнню важкої їжі;
– білкові продукти краще вживати в першій половині дня (1 білковий продукт за 1 прийом їжі).

Від споживання яких продуктів краще утриматись?

У перші 2-3 дні після закінчення посту не варто вживати:
– соління та маринади;
– алкогольні напої;
– випічку та солодощі;
– газовані напої.

Пам’ятайте, перехід до повноцінного харчування повинен бути поступовим для того, щоб вживання звичної їжі не нашкодило організму.