Продукти харчування, які знижують ризик виникнення онкологічних захворювань

Роль правильного харчування у профілактиці онкологічних захворювань надзвичайно важлива, адже певна їжа, що має профілактичні властивості, може уповільнювати ріст ракових клітин, а іноді й зменшувати розмір пухлин.
Продукти, що зменшують ризик появи раку:
– Броколі, цвітна та білокачанна капуста містять антиоксиданти, здатні лікувати рак простати та індол-3-карбінол, який бореться з раком грудей. Окрім того, броколі у своєму складі має фітохімічну речовину – сульфорафан, що може запобігти раку кишківника чи зупинити ріст кишкових пухлин.
– Виноград (темні сорти). Червоний і чорний виноград містять біофлавоноїди – сильнодіючі антиоксиданти у профілактиці раку. Виноград – джерело потужного рослинного антиоксиданту, що міститься в його насінні та шкірці (ресвератрол), який бореться з особливими ензимами, що стимулюють розвиток ракових клітин і пригнічують імунний захист організму.
– Куркума (приправа яскраво-жовтого кольору) має протиракові властивості; особливо ефективна в лікуванні раку кишківника та сечового міхура. Куркума здатна зменшувати вироблення організмом особливих ензимів, пов’язаних з запальними процесами, кількість яких надзвичайно висока у пацієнтів з деякими видами запальних захворювань і раку.
– Морські водорості містять бета-каротин, протеїн, вітамін В12, клітковину, хлорофіл і хлорофілони – важливі жирні кислоти, які допомагають у боротьбі з раком грудей. Також, у морських водоростях багато мінералів, необхідних для боротьби з раком (калій, кальцій, магній, залізо, йод).
– Помідори містять у собі лікопін – сильнодіючий антиоксидант, що атакує вільні радикали, які сприяють розвитку раку. Споживання ж лікопіну скорочує ризик виникнення раку грудей, простати, підшлункової залози, кишківника.
– Перець чилі та інші види пекучого червоного перцю атакують енергетичні станції ракових клітин (мітохондрії), оскільки містять речовину капсайцин, яка володіє протизапальними властивостями, може нейтралізувати деякі канцерогенні речовини та запобігати деяким видам раку (рак шлунку).
– Риба – джерело омега-3 жирних кислот, які пригнічують утворення ракових клітин.
– Цитрусові (грейпфрути, лимони, апельсини тощо) містять монотерпен, що допомагає боротися з раком і запобігати йому, видаляючи канцерогени з організму. Грейпфрут може блокувати поширення клітин раку грудей. Апельсини й лимони містять лімонен, який стимулює активність імунних клітин, що борються з раком (лімфоцитів та ін.) і здатний розщеплювати канцерогенні речовини.
-Чай (зелений і чорний) містить антиоксиданти – поліфеноли (катехіни), що мають здатність перешкоджати діленню ракових клітин.
-Часник містить діаліл сульфід, який руйнує канцерогенні речовини та збільшує активність імунних клітин у боротьбі проти раку. Також, ці речовини допомагають утримувати канцерогени від втручання в клітини організму та уповільнювати розвиток пухлин. Дослідження показують ефективність часника й різних видів цибулі у зниженні ризику виникнення раку шлунку та кишківника.