Друзі, ось і настав час збирати урожай гарбузів. Багато хто з нас навіть не замислювався про його корисні властивості.
Насамперед гарбуз славиться багатим вмістом:
- цукрів;
- каротину;
- вітамінів C, B1, B2, B5, B6, E, PP;
- рідкісних вітамінів T і К.
Вітамін Т регулює метаболізм, вітамін K потрібен для нормалізації процесів згортання крові.
З хімічних складових у гарбузі містяться:
- жири;
- білки;
- вуглеводи;
- целюлоза;
- пектинові речовини;
- багатьох мінералів, включаючи важливі для організму K, Ca,Fe, Mg.
Як і всі баштанні культури, гарбуз містить велику кількість натрію, фосфору, сірки, у великому обсязі тіамін, рибофлавін, пектин. Оранжевий пігмент забезпечує вміст каротину в такій кількості, що гарбуз є лідером серед багатьох продуктів.
Офтальмологи наполягають вводити в харчування свіжий гарбузовий сік людям, що мають проблеми із зором.
Користь від гарбуза неоціненна для людського організму .
Введення різноманітних гарбузових страв у щоденне харчування налагоджує обмін речовин, зміцнює імунну систему, звільняє організм від шлаків. Гарбузові страви завжди включаються в програми для скидання зайвої ваги. У будь-якому випадку треба пам’ятати про те, що гарбуз несе організму і користь, і шкоду.
Багатство мінералів зцілює від хвороб серця, регулює серцевий ритм і кров’яний тиск. Є хорошою профілактикою від ішемії, анемії.
Корисні гарбузові страви при патологіях печінки різної етіології, при наявності каменів у нирках. М’якоть гарбуза, приготовлена різними способами, надає гарну сечогінну, жовчогінну, послаблюючу дію. Нейтральне середовище м’якоті гарбуза загоює виразки шлунка.
Гарбуз лікарі та дієтологи призначають при діабеті, гастриті з ненормованим кислотоутворенням, різних колітах. Відновлюють гарбузові страви дисбактеріоз кишечника. Мікроорганізми здатні виводити холестерин, вони очищають стінки судин, розширюють їх просвіт.
Регулярне введення страв з гарбуза в харчування відновлює сили, регулює нервову систему, покращує сон, допомагає жіночому і чоловічому організмам при статевих патологіях.
Олія гарбуза, що купується в аптеці, є відмінною профілактикою проти багатьох хвороб – порушення складу крові, дисбалансу кишечника, органів ШКТ.
Але в гарбуза є деякі протипоказання до споживання:
гарбуз виключений при низькій кислотності;
коли порушений кислотно-лужний баланс;
коли є схильність до появи кишкових коліків;
страви з сирого гарбуза протипоказані при підвищеному цукрі.
Любителям гарбузового насіння! Є любителі поклацати насіння гарбуза, але вони містять багато кислот, які руйнують зубну емаль.
Всі гарбузові страви треба їсти в міру, тому що від гарбуза організм отримує і користь, і шкоду.
А Ви споживаєте страви з гарбуза, або можливо споживаєте його в сирому вигляді, у вигляді соку?