Нагадаємо, що Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує обмежити споживання цукру впродовж життя, а дітям до 2 років взагалі не вживати. Добова норма цукру для дітей – 25 г або 5 ч. л. без гірки.
ПОРАДИ:
- Поступово зменшуйте кількість цукру у раціоні, щоб дати смаковим рецепторам час пристосуватися до менш солодкої їжі.
- Перевіряйте етикетки на всіх упакованих продуктах, які купуєте. І майте на увазі, що виробники іноді занижують вміст цукру.
- Будьте обережні, коли їсте не вдома. Більшість підливок, заправок і соусів містять цукор.
- Більше готуйте вдома. Тоді ви будете певні, що у стравах немає доданого цукру.
- Надайте знайомим стравам нового смаку. Багато рецептів десертів також добрі на смак і з меншим вмістом цукру.
- Уникайте солодких напоїв, навіть «дієтичних». Штучний підсолоджувач може викликати потяг до цукру. Спробуйте додати трохи фруктового соку в газовану воду. Чи змішайте знежирене молоко з бананом і ягодами, щоб вийшов смачний і корисний смузі.
- Обирайте здорові закуски. Давайте дитині менше цукерок, шоколаду, тістечок. Замініть їх фруктами.
- Готуйте заморожені десерти. Заморозьте чистий фруктовий сік у лотку для кубиків льоду, використовуючи пластикові ложки як ручку для морозива.
Цукор – джерело енергії, але його надмірне вживання порушує енергетичний баланс і призводить до проблем зі здоров’ям уже в дитячому віці, спричиняючи ожиріння, серцево-судинні хвороби, цукровий діабет, карієс.