КІЛЬКА ПОРАД, ЩО ЇСТИ ТА ПИТИ, ЩОБ НЕ МЕРЗНУТИ ВЗИМКУ

Щоб зігрітися в зимову холоднечу, не завжди достатньо одягтися потепліше. Іноді від холоду не рятують навіть кілька светрів. Чому так? Можливо, варто просто змінити раціон харчування.

«Холодовий поріг» у всіх людей різний. Одна людина мерзне при, припустимо, -6 °С, а інша вже при -15 °С. Чому хтось може ходити взимку в спортивній куртці, а комусь мерзлякувато в кожусі та зимових чоботах?

Не замерзнути в холодну погоду нашому організму допоможуть правильно підібрані продукти харчування. Що і як їсти, щоб зігрітися в холоди?

ПОРАДА ПЕРША

Перед виходом на вулицю в холодну погоду необхідно ґрунтовно поїсти! Причому, чим нижча температура «за бортом», тим калорійнішим має бути ваше харчування. Дієту для схуднення відкладіть до тепла, тому що відсутність у раціоні висококалорійних продуктів узимку може привести до занепаду сил і швидкого замерзання.

ПОРАДА ДРУГА

У холоди організм краще засвоює їжу, що пройшла теплову обробку. А значить, у раціоні обов’язково має бути гаряча їжа: супи, тушковане м’ясо й овочі, каші, теплі напої. Але не перестарайтеся: їжа повинна бути гарячою рівно настільки, наскільки це комфортно для організму.

ПОРАДА ТРЕТЯ

Включіть у раціон продукти, що створюють відчуття тепла в організмі, а також комбінуйте їх між собою для досягнення максимального зігрівального ефекту.

Що ж конкретно потрібно їсти в морози, щоб не замерзати? Зберігати внутрішнє тепло й комфорт допомагають наступні продукти та їхні сполучення:

М’ЯСО

Дуже цінними з погляду теплотворного ефекту є сполучення м’яса з іншими продуктами, які підсилюють його корисні властивості. Насамперед, це тушковані овочі та спеції.

САЛО

У морози це незамінний засіб, що не тільки зігріває, але й допомагає підтримувати імунітет. У салі присутня одна з найцінніших жирних кислот – поліненасичена арахідонова. Ні в якому іншому продукті її немає. Арахідонова кислота регулює роботу серця, входить до складу клітинної мембрани, контролює холестериновий і гормональний обмін, а також імунні реакції.

М’ЯСНІ СУБПРОДУКТИ

Східні медики вважають, що саме в субпродуктах міститься життєва сила, необхідна людині в ту або іншу пору року. Кожному виду лівера відповідає свій сезон. Представники китайської медицини рекомендують узимку включати в меню нирки – їх можна тушкувати, варити і смажити.

ОВОЧІ

У першу чергу, це цибуля, часник і хрін – додавайте їх в усі зимові страви. Також теплотворний ефект мають капуста, морква, буряк – ці овочі допоможуть нашому тілу підтримувати внутрішню стабільність у несприятливих температурних умовах.

Важливий нюанс: овочі мають пройти теплову обробку, тому вживайте їх гарячими.

СПЕЦІЇ

Пекучі речовини, що містяться в кориці, перці (особливо чилі), каррі, кропі, подразнюють рецептори травної системи, змушують кров швидше рухатися по судинах і переносити тепло.

До речі, далеко не всі пряності зігрівають! Не варто в холоди вживати страви з ваніллю, кардамоном, коріандром, м’ятою, фенхелем, шафраном – ці спеції здійснюють охолоджувальний ефект.

Гарячі, жирні й гострі супи поєднують у собі теплотворний ефект від м’яса, бульйону, овочів і палючих спецій, що входять до складу страви. Борщ або харчо – відмінний варіант для обіду в морозний день.

ВЕРШКОВЕ МАСЛО

Жири тваринного походження, зокрема, вершкове масло, дають нам найбільше калорій і, відповідно, енергії для підтримки тепла в тілі. Коли на вулиці мороз, достатньо з’їсти зранку невелику кількість масла, щоб захиститися від переохолодження. Необхідний мінімум у холоди – 20 г вершкового масла на добу людям до 30 років і 10 г – людям старше 30 років.

ПРЯЖЕНЕ МОЛОКО

Тепле молоко та напої на його основі (какао, кава лате) – відмінний засіб, щоб зігрітися. Особливо, якщо об’єднати теплотворний ефект молока з дією зігрівальних спецій – меленого кореня імбиру й кориці. Також у молоко додають мед. Такий коктейль відмінно прогріває організм. А якщо в цей напій додати чайну ложку вершкового масла – зігріваючий ефект підсилиться!

Будьте здорові!